Obsah stránky

Jedlé oleje a tuky

Od 1.2.2021 bude za LD možnost odevzdat jedlé oleje a tuky.

Použitý olej či tuk po vychladnutí prosím přelejte do kanytru, nebo PET lahve a po naplnění odevzdejte do sběrného dvora za LD.

Pokud obal od oleje pečlivě vymyjete teplou vodou s přípravkem na mytí nádobí, můžete jej vhodit do plastů. V případě, že tak neučiníte, vhazujte tento znečištěný obal do směsného odpadu. Olej totiž značně komplikuje následnou recyklaci tříděného odpadu.

„Do těchto kontejnerů patří použité oleje a tuky z domácností, např. fritovací olej nebo olej po smažení či ztužené jedlé tuky. Rozhodně sem nepatří technické oleje, převodové, tlumičové či motorové, různá maziva a kapaliny,“

Jedlé oleje - nezapomínejte prosím, že jedlé oleje z domácnosti nejsou jen ze smažení nebo fritování. Je mnoho dalších potravin, či pokrmů, ve kterých najdete olej či tuk, vhodný ke třízení. Jsou to například:

- nakládaný hermelín, či jiné druhy sýrů, naložené s česnekem, chilli, bylinkami, zeleninou atd.

- sušená rajčata

- salátová zálivka

- nakládaná zelenina v oleji

- olivy

- grilovaná zelenina, maso či sýr

- rybí konzervy

Tuky ucpávají kanalizaci, poškozují čističky

Nepotřebné oleje a tuky není vhodné vylévat doma do dřezu nebo záchodu, tuky v kanalizaci tuhnou a tvoří hrudky, s dalšími nečistotami v odpadních cestách vytváří hustý, neprostupný povlak. „Ten se v kanalizaci rozkládá, což má za následek mimo jiné i urychlení koroze kanalizačního potrubí. Jsou známé i případy, kdy velké množství tuků vylitých do kanalizace zablokovalo část technologie čistírny odpadních vod. Stává se to například o vánočních svátcích, kdy tisíce domácností v jednom čase do kanalizace vypustí oleje po smažení.

https://www.dropbox.com/s/5lcsdecmkupdfo1/Tridim_olej_spot02_210917_CO.mp4?dl=0

 

Prohlášení o přístupnosti   |   Odběr novinek   |   Kontakty
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.