Obsah stránky

Staročeské máje v Zaječově

Zveřejněno: neděle, 30. červen 2024 | Ostatní
Máje 2024

Staročeské máje v Zaječově

 

Rok se s rokem sešel a v Zaječově se opět konaly již tradiční Staročeské máje. Několikaměsíční přípravy vyvrcholily tentokrát první červnovou sobotu, tj. 1.6. 2024. Ve dnech, které májům předcházely, si museli májovníci pořádně máknout, ale neztráceli při tom optimismus a při práci se dobře bavili. Ačkoliv jim přípravy značně komplikoval déšť. Tento rok se zúčastnilo celkem 32 tanečníků ve 4 kolonách, na pořádek dohlíželi 4 drábové a v průvodu nechyběl ani kecal.

 

V sobotu ráno se májovníci shromáždili před Lidovým domem a vydali se na zvaní po celé vesnici. Májovníci byli v průběhu celého dne dobře naladěni a skvělou atmosféru nezkazilo ani extrémně deštivé počasí, které je při obchůzce obcí doprovázelo. Tradičně se konala i zastávka u pana starosty Plešmída, kde si májovníci odpočinuli a občerstvili se. V 17:00 celý průvod odešel pro májovnici a od 18:00 se před Lidovým domem v Zaječově konala Staročeská beseda. Besedu zahájil kecal a doprovázela ji dechová kapela Litavanka, která s májovníky strávila celý den při zvaní po naší rozsáhlé obci. Májovníci zatančili staročeskou besedu a nechybělo ani sólo pro májovnici. Poté se přešlo ke kácení máje a chlapci tradičně bojovali o špičku. Ve 20:00 se všichni přemístili do sálu Lidového domu, kde se konala Májová veselice za doprovodu DJ Jiřího Sýkory.

 

Chtěli bychom tímto velice poděkovat všem, kteří se na organizaci Májů podíleli a samozřejmě i tanečníkům za to, že mají stále chuť se této akce účastnit. Také děkujeme občanům Zaječova za jejich vstřícnost a pohostinnost při zvaní a jejich velkou účast na besedě. Dále děkujeme obecnímu úřadu v Zaječově za finanční příspěvek na zajištění Staročeských májů a pomoc při přípravách této akce. Obrovský dík patří i panu Havlíkovi a panu Stupkovi, kteří ochotně doprovázeli májovníky s obecním autobusem a traktorem, jež kvůli deštivému počasí museli využít pro přepravu muzikantů. V neposlední řadě bychom chtěli poděkovat i fotbalovému klubu Zaječov za to, že májovníkům zapůjčili své sportovní zázemí při přípravách. Doufáme, že se letošní máje setkaly s úspěchem a budeme se těšit na viděnou zase příští rok.

 

Ing. Vendula Parkosová

Prohlášení o přístupnosti   |   Odběr novinek   |   Kontakty
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.