Obsah stránky

Ptačí chřipka

Zveřejněno: úterý, 06. únor 2024 | Ostatní
Chraňte svůj chov

Vážení spoluobčané, 

dnes jsme obdrželi od Státní veterinární správy informaci o potvrzení nebezpečné nákazy - vysoce patogenní aviární influenzy (ohniska ptačí chřipky) v k.ú. Zaječov v chovu ptáků chovaných v zajetí. Ohnisko bylo potvrzeno v malochovu kura domácího s volným výběhem v uzavřeném dvoře. Pravděpodobným zdrojem nákazy mohl být nepřímý kontakt s volně žijícími ptáky. 

Státní veterinární správa doporučuje chovatelům drůbeže a jiných ptáků v zajetí důsledné dodržování opatření biologické bezpečnosti ve svých chovech spočívající zejména v ochraně chovaných ptáků před kontaktem s volně žijícími ptáky.

V následujících 30 dnech se doporučuje vypouštět chované ptáky pouze do ohraničených venkovních prostorů a zabránit přístupu na volné vodní plochy. Krmivo a napájení se doporučuje umístit do budov, aby nedošlo ke kontaminaci  od volně žijícího ptactva. 

V případě, že chovatelé zjistí zvýšené úhyny chovaných ptáků, změny ve zdravotním stavu nebo v produkci chovaných ptáků, je potřeba, aby tuto skutečnosti neprodleně oznámili na krizovou linku KVS SVS pro Středočeský kraj tel: +420 720 995 204.

Prohlášení o přístupnosti   |   Odběr novinek   |   Kontakty
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.